Over Inato

Inato biedt antwoorden en oplossingen op financieel, administratief, bedrijfsmatig, gedrags- en organisatorisch vlak. De werkwijze is concreet, kwantitatief en toegankelijk, en houdt zowel rekening met de 'harde' (cijfers) als de 'zachte' kant van organisaties: mensen, gedrag en cultuur.

Inato is opgericht in 2008 door Janine Pijls.

Janine Pijls

Binnen Inato combineer ik als zelfstandige twee vakgebieden: onderzoek en controlling. Ik ben gepromoveerd in de biologie en heb 9 jaar werkervaring als onderzoeker (universiteiten Wageningen en Leiden). Hierdoor ben ik sterk in het stellen van de juiste vragen en het doorgronden van complexe systemen - zelfs over de meest 'zachte' onderwerpen (mijn onderzoek betrof voornamelijk ecologie en gedrag). Ik kan helder rapporteren, mensen enthousiast 'meenemen' en zaken begrijpelijk en inzichtelijk maken.

Om breder te kunnen werken heb ik eind jaren '90 een financieel/administratief/economische HBO-opleiding gedaan (MBA en SPD, een versneld omscholingstraject via de Erasmus universiteit Rotterdam). Ik ben daarna als controller gaan werken bij een grote instelling voor Geestelijke GezondheidsZorg (GGZ). Gaandeweg groeide mijn interesse in organisatievraagstukken in de breedte. Via de functie van treasurer en beleidsadviseur bij dezelfde organisatie heb ik in 2008 de stap gezet naar een eigen bedrijf, om bij meer verschillende organisaties met vragen en problemen aan de slag te kunnen gaan. Tien jaar later, van 2018 tot 2020 heb ik een Executive Master gedaan aan de universiteit Nyenrode (EMFC / RC) omdat ik me graag opnieuw wilde laten voeden. Deze meerjarige opleiding biedt zowel verdieping als verbreding. Ik heb deze in 2020 succesvol afgerond en ben nu ook Registercontroller (RC).

Ik zie gemakkelijk structuur en samenhang en ik deel die inzichten graag met anderen. Het doel van mijn werk is zowel inzicht te geven als praktische verbeteringen te (helpen) bewerkstelligen. Bijvoorbeeld een reductie van rapportagewerk, vereenvoudiging van werkwijze en meer focus op  het gezonde verstand in plaats van veel tijd besteden aan het voeren van overleggen maar vervolgens niet zo veel daarmee doen. Een grotere logica en een slankere werkwijze, zou je kunnen zeggen. Mensen komen daardoor meer aan de kern van hun werk toe, ervaren toegenomen grip en meer werkplezier. Dat dit voor de organisatie een grotere effectiviteit betekent, met minder administratieve lasten, behoeft geen betoog. Ook als mensen het zelf niet meer overzien, niet weten hoe het verder moet, dan kan ik ze helpen en dat vind ik nog hartstikke leuk ook.