Inato

Inato biedt inzichten, antwoorden en oplossingen op financieel, administratief, bedrijfsmatig, gedrags- en organisatorisch vlak. De werkwijze is concreet, kwantitatief en toegankelijk, en houdt zowel rekening met de 'harde' (cijfers) als de 'zachte' kant van organisaties: mensen, gedrag en cultuur. Inato richt zich met name op non-profit organisaties, maar heeft ook ervaring in de profitsector.

Betere kwaliteit, meer tijd, hogere inkomsten

Inato verbetert organisaties of processen waardoor mensen met het verzetten van dezelfde hoeveelheid werk, meer toekomen aan waar het eigenlijk om draait. Dat doe ik onder andere door systemen dienstbaar te laten zijn aan het werk in plaats van andersom. Bijvoorbeeld door administratieve handelingen slimmer te organiseren waardoor hulpverleners meer tijd overhouden voor hun cliënten. Een ander voorbeeld is het ontsluiten van informatie waardoor gegevens die in de organisatie aanwezig zijn, ineens bruikbaar worden. Men weet beter hoe de omgeving eruit ziet, en kan daarmee beter sturen en gerichter werken. Ook vind ik het belangrijk om te zorgen voor een sluitende AO, waardoor  mogelijk te genereren inkomsten ook inderdaad worden binnengehaald. Het is zonde om werk wel uit te voeren, of producten wel te leveren, maar vervolgens de inkomsten te laten liggen. Dit komt veel voor.

Eigenlijk hebben organisaties vaak alles al in huis. Mensen hoeven niet helemaal harder of meer te werken. Alleen al door het toegenomen overzicht kan de menskracht gerichter worden ingezet en daardoor wordt de kwaliteit beter en nemen het werkplezier en het rendement toe.

Daarnaast kan Inato ook losstaande of incidentele vragen beantwoorden en analyses maken. Bijvoorbeeld een berekening uitvoeren of een complexe situatie ontrafelen. Er ontstaat weer overzicht, of u bent op de juiste weg gezet. Ook als een bedrijfsonderdeel wat verwaarloosd is, een probleem al lang bestaat, of als mensen het zelf niet meer overzien en niet weten hoe het verder moet, dan kan ik ze helpen en dat vind ik nog hartstikke leuk ook.
 

Inato kijkt breder

"Niets in een organisatie heeft zin behalve in het licht van de onderlinge samenhang" (vrij naar Dobzhansky, 1973). 

Organisatieonderdelen functioneren nooit op zichzelf. Daarom kijk ik ruimer, betrek ik aspecten die buiten de feitelijke vraag vallen. Anders kun je geen kwalitatief goede oplossing bereiken. Zo heeft het bijvoorbeeld weinig zin om processen te beschrijven zonder te regelen dat er ook volgens die beschrijvingen gewerkt gaat worden (en wat daar dan allemaal voor nodig is). Dat klink misschien als een open deur, maar de voorbeelden zijn legio waar organisaties hun processen lieten beschrijven en daar stopten in de veronderstelling dat het nu geregeld was.

Inato creëert overzicht en logica door de onderlinge samenhang van processen, functies en afdelingen inzichtelijk te maken als een soort “kapstok”. Vanuit dat begrip en inzicht kunnen leiding, besturing en uitvoering in samenhang worden vormgegeven of verbeterd. Het resultaat is een beter functionerende organisatie. Dat uit zich bijvoorbeeld in minder ruis, betere samenwerking, meer kwaliteit en grotere efficiency.

T. Dobzhansky, 1973. Nothing in biology makes sense except in the light of evolution, The American Biology Teacher 35: (Maart): 125-129.